12. Asya Sözlükbilimi Konferansı
10.07.2018
Öne çıkan görsel

12. Asya Sözlükbilimi Konferansı 8-10 Haziran 2018 Tarihinde Tayland’ın Krabi Şehrinde Yapıldı

"Geleneksel olarak her yıl bir Asya ülkesinde düzenlenen Asya Sözlük Bilimi Konferansları’nın 12.si bu yıl 8-10 Haziran 2018 tarihleri arasında Tayland’ın Krabi şehrinde düzenlendi. Konferans, Kral Mongkut Ladkrabang Teknoloji Enstitüsünün desteğiyle ve Dr. Jirapa Vitayapirak yönetiminde gerçekleştirildi. İlk gün, açış konuşmaları ve toplu fotoğraf çekiminden sonra birinci çağrılı konuşmacı (İspanya) Valladolid Üniversitesinden Pedro A. Fuertes-Olivera, “Ticari Olarak Entegre Sözlük Portalları Tasarlamak ve Üretmek: Diccionarios Valladolid-UVa” başlıklı bildirisini sundu. Ardından eş zamanlı oturumlara geçildi ve üç farklı salonda sunumlar yapıldı. Öğleden sonra ikinci çağrılı konuşmacı (Avustralya) Macquarie Üniversitesinden Pam Peters, “Avustralya Aile Hukuku için İki Dilli Terminografide Meseleler” başlıklı bildirisini sundu. Ardından tekrar oturumlara geçilerek bildiriler sunuldu. Akşam “Hoş geldin” etkinliğinde katılımcılar, çeşitli ikramlar eşliğinde sözlük bilimi ile ilgili kimi konuları tartışma imkânı buldular.

İkinci gün, ilk paralel oturumlardan sonra, üçüncü çağrılı konuşmacı (İngiltere) Oxford Üniversitesinden John Simpson, “Ne Yaptığımızı Düşünüyor muyuz? Sözlükleri Dijitalleştirmenin Kökeni” başlıklı sunumunu yaptı. Ardından ASIALEX’in yıllık genel kuruluna geçildi ve çeşitli kurulların raporları okundu. 2019 yılında, İstanbul’da İstanbul Üniversitesinin ev sahipliğinde yapılacak olan bu konferansın 13.sünün tanıtım sunumu Dr. Mehmet Gürlek tarafından yapıldı. Sunum, bütün üyeler tarafından ayakta alkışlandı. Katılımcılar şimdiden İstanbul için hazırlıklara başlayacaklarını beyan ettiler. Genel kurulun sonunda, 2020 yılındaki 14. konferansın Endonezya’nın başkenti Jakarta’da yapılması oy birliği ile kabul edildi. Öğle yemeğinden sonra tekrar oturumlara geçildi. Üçüncü gün, farklı salonlarda yapılan eş zamanlı oturumların ardından “Asya Bağlamında Sözlük Bilimi” başlıklı bir panel yapıldı. Bu panele (Japonya) Waseda Üniversitesinden Shigeru Yamada ve (Tayland) Thammasart Üniversitesinden Virach Sornlertlamvanich konuşmacı olarak katıldılar. Hayli hararetli tartışmalara sebep olan panelden sonra kapanış oturumuna geçildi. Başta ev sahibi Dr. Jirapa Vitayapirak olmak üzere kimi katılımcılar veda konuşmaları yaptılar ve toplu fotoğraf çekiminden sonra toplantıya son verildi. Öğleden sonra tüm katılımcıların iştirak ettiği Krabi şehir turu (Çamur Yengeçler Heykeli, Andaman Boncukları Müzesi ve Andaman Kültür Merkezi, Kaplan Mağarası Tapınağı) yapıldı. 12. Asya Sözlük Bilimi Konferansı’na toplam 20 ülkeden 54 bilim insanı iştirak etti ve 43 bildiri sunuldu. Türkiye’den konferansa katılan Prof. Dr. Erdoğan Boz, Doç. Dr. Bülent Özkan, Dr. Mehmet Gürler, Dr. Ferdi Bozkurt ve Dr. Fatih Doğru birer bildiri sundular. Temanın “Dijital Dünyada Sözlük Bilimi” olarak belirlendiği konferansta, özellikle çağrılı konuşmacıların sunumları dikkat çekti. Diğer katılımcıların konferansın temasına genellikle ulusal çaptaki temasları, dinleyiciler için önemli bir tecrübe oldu."

Prof. Dr. Erdoğan BOZ

(Türk Dili Dergisi Temmuz 2018)